Mijn kat heeft hyperthyroïdie. Wat nu?

❮ ❯
Wat is hyperthyroïdie?

Hyperthyroïdie of een overmaat aan schildklierhormoon is een aandoening die voorkomt bij oudere katten. De schildklier ligt langs de luchtpijp in de hals en is vaak voelbaar bij deze aandoening.

Hoe ziet een kat met hyperthyroïdie eruit?

Het metabolisme versnelt en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt stijgt enorm. Daardoor zijn verschillende van onderstaande symptomen zichtbaar bij uw kat, maar het is ook mogelijk dat uw kat weinig ziektetekenen vertoont.

  • Gewichtsverlies, ondanks een enorme eetlust bij uw kat.
  • Meer miauwen.
  • Een doffe vacht.
  • Veel drinken en veel plassen.
  • Rusteloos en actiever, soms agressief.
  • Oogproblemen (blindheid), hart- en/of maag-darmproblemen.
Is hyperthyroïdie een ernstige aandoening?

Indien onbehandeld kan uw kat zich (soms onopgemerkt) erg slecht voelen door deze aandoening. Voor hyperthyroïdie bestaat echter een zeer effectieve behandeling die de symptomen volledig kan onderdrukken, maar de ziekte niet kan genezen. Een levenslange behandeling is bijgevolg noodzakelijk. Uw kat kan wel een lang en kwaliteitsvol leven leiden indien u het behandelingsschema correct volgt.

Sommige katten hebben door de aandoening last van een hoge bloeddruk. Laat daarom regelmatig uw kat controleren bij uw dierenarts. Er kan schade optreden aan de ogen, hart, nieren en hersenen bij langdurige hoge bloeddruk.

Hoe wordt hyperthyroïdie behandeld?

De meest gebruikte behandeling bestaat uit het toedienen van orale medicatie die de vorming van schildklierhormoon afremt. Na de start van de behandeling verminderen de symptomen al binnen de twee weken, maar uw kat zal de medicatie levenslang nodig blijven hebben. Als de bloeddruk na start van de behandeling nog steeds hoog blijft, zal dit verder onderzocht moeten worden en kan hier eventueel een aparte behandeling voor nodig zijn.

Wanneer moet uw kat gecontroleerd worden?

Regelmatige controle van de schildklier, de bloeddruk en de nieren is zeker van belang. Het is aangeraden om regelmatig een bloedonderzoek te laten uitvoeren na de start van de therapie om de dosis van de medicatie te optimaliseren.