Moet mijn kat gecastreerd/gesteriliseerd worden?

❮ ❯

Ja! Het is bij wet verplicht om uw kat te castreren vóór de leeftijd van 5 maanden of voordat de kat verkocht of weggegeven wordt. Dit houdt in dat de kat onvruchtbaar wordt gemaakt d.m.v. operatie. Uitzondering geldt voor katten die naar een erkende fokker gaan, zij moeten niet steriel gemaakt worden.

Bij castratie wordt een chirurgische ingreep uitgevoerd waarbij de teelballen of de eierstokken (ovariectomie) en soms ook de baarmoeder (ovariohysterectomie) worden verwijderd. Doorgaans wordt er gesproken van castratie bij katers en sterilisatie bij kattinnen, maar medisch gezien is sterilisatie het onderbreken van de zaadleider of eileider en blijven de geslachtsorganen wel aanwezig in het lichaam.

De wet over castratie bij gedomesticeerde katten is er gekomen omdat er meer katten in de samenleving zijn dan mensen die een kat willen houden. Katten zijn erg vruchtbare dieren en hebben vaak nesten van 4 à 5 jongen waardoor er snel een overschot is. De populatie straatkatten was enorm toegenomen en zorgde voor overlast en bedreiging van de biodiversiteit (gescheurde vuilbakken, afbakenen van het territorium, overmatige jacht op kleine zoogdieren en vogels...). De toekomst van deze katten is ook vaak onzeker: ronddwalen, vergiftiging, asiel, ziekte, parasieten, auto-ongeluk…

Gelukkig zijn er ook voordelen aan castratie:

  • De urine ruikt minder sterk.
  • Minder vechtpartijen tussen katten en dus ook minder verwondingen.
  • Minder snel rondzwerven en dus ook minder aanrijdingen.
  • Minder snel sproeien (katers én kattinnen).
  • Geen krolse kattin met rusteloos gedrag.
  • Geen seksueel contact en dus minder risico op seksueel overdraagbare ziektes zoals kattenaids en leucose.
  • Geen onverwacht nestje.
  • Minder kans op baarmoederontsteking of melkkliertumoren.
Wat zijn de nadelen bij castratie?

Het grootste nadeel, zowel bij katers als kattinnen, is gewichtstoename. Enkele weken na castratie zal de stofwisseling van de kat afnemen, d.w.z. dat hij minder energie verbruikt en dus ook minder nodig heeft om te leven. Uw kat kan ook rustiger door het leven gaan, al is dit niet altijd zo. De eetlust zal vaak wel gelijk blijven of zelfs meer zijn. Dit kan zorgen voor gewichtstoename bij uw kat als u niet oplet. Dezelfde voeding in dezelfde hoeveelheid blijven geven kan al tot overgewicht leiden. Overgewicht voorkomen is gemakkelijker dan gewicht verliezen. U kunt ervoor kiezen om over te schakelen naar een voeding specifiek voor gecastreerde katten met een hoger vezelgehalte om het hongergevoel te stillen. Ons team zal u graag advies geven als u vragen hebt.

Hoe gaat castratie in zijn werk?

Castratie van katers en kattinnen zijn echte routineoperaties en houden slechts een klein risico in. Uw kat moet 6 uur voor de operatie nuchter zijn, d.w.z. niet eten en niet drinken. Door de anesthesie kunnen ze misselijk worden en overgeven. Jonge kittens mogen tot 2 uur voor de operatie eten, drinken mogen ze altijd.

Uw kat wordt, na klinische check-up en hartauscultatie, onder anesthesie gebracht en krijgt pijnmedicatie. We houden hem/haar nauwlettend in de gaten via de monitoring en hij/zij ligt op een warmtematje om afkoelen te vermijden. Bij katers epileren we de balzak om irritatie door het scheren te voorkomen. Vervolgens ontsmetten we en worden de teelballen verwijderd via een incisie in de huid. De operatiewonde is erg klein en hoeft niet met hechtingen te worden gesloten.

Bij kattinnen scheren we de buik gedeeltelijk. Deze plek wordt ontsmet en via een incisie in de buikholte worden de eierstokken verwijderd. De operatiewonde wordt meestal onderhuids gehecht. De draadjes lossen vanzelf op na enkele weken en zo hoeven er achteraf geen draadjes te worden verwijderd. Vaak wordt een pleister op de wonde gelegd om deze te beschermen. Dit mag op de wonde blijven tot aan de controleafspraak.

Uw kat mag dezelfde dag nog terug naar huis als alles vlot verlopen is. Graag plannen we nog een controleafspraak in na 3 à 5 dagen om te horen hoe het gaat en om de wonde te evalueren.

Operaties voeren we het liefst ‘s morgens uit. Uw kat zal dan zeker goed wakker en voldoende hersteld zijn van de anesthesie vooraleer hij in de namiddag naar huis mag. U krijgt een brief mee met informatie over wat mag en niet mag na operatie. Een laatste controle wordt ingepland 10 à 15 dagen na operatie ter nazicht van de wonde. Beide controles zijn inbegrepen in de prijs van operatie.

Nazorg thuis

Is uw kater gecastreerd? Dan hoeft u hem enkel een paar dagen binnen te houden. Is uw kattin gecastreerd? Dan houdt u haar een weekje binnen tot na de controleafspraak en geeft u haar enkele dagen een pijnstiller (siroop) die u meekrijgt na de operatie. Als de pleister nog voor de controle loskomt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Controleer de wonde dagelijks en houd in de gaten dat uw kat niet aan de wonde likt of krabt. Ziet u zwelling, roodheid of vocht vanuit de wonde, neem dan contact met ons op voor een extra controle. Het is mogelijk om uw kat een kraag of een T-shirt aan te doen om te voorkomen dat uw kat aan de wonde komt. Beide zijn in ons centrum te verkrijgen.

Is het voldoende om mijn kat ‘de pil’ te geven?

Nee! De pil, om tijdelijke onvruchtbaarheid bij kattinnen te verkrijgen, is niet voldoende. Het toedienen van deze pil is niet zonder gevaar. Het verhoogt de kans op het krijgen van tumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte aanzienlijk. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de kat de pil niet binnen heeft of te laat de pil heeft gekregen en alsnog een nestje krijgt.