Mijn hond heeft epilepsie. Wat nu?

❮ ❯

Epilepsie kan in vele vormen voorkomen en ontstaan door allerlei verschillende zaken: trauma of beroerte, hersentumor, intoxicatie, waterhoofdje... of idiopathisch. Idiopathische epilepsie betekent dat er geen hersenletsel aan de oorsprong is. Sommige rassen hebben erfelijke aanleg en de eerste aanval treedt vaak op tussen 6 maanden en 6 jaar. Uw huisdier kan perfect gezond zijn, maar toch last hebben van epilepsie.

Welke soorten epilepsieaanvallen bestaan er?

Er zijn 2 verschillende vormen van een epilepsieaanval:

  • Een gegeneraliseerde epileptische aanval gaat gepaard met verlies van bewustzijn, hevig schudden van het hele lichaam, trappelen, overmatig speekselen... Uw hond kan zelfs urine en/of ontlasting verliezen tijdens de aanval. Bij dit type aanval is uw huisdier zich niet bewust van zijn omgeving en is het afgeraden om hem te troosten of proberen "wakker te maken". Na de aanval is uw hond terug bij bewustzijn en kan hij zich heel moe en uitgeput voelen, mogelijks zelfs agressief of hyperactief.
  • Een aanval kan ook partieel zijn. In dit geval zijn de verschijnselen veel milder of worden ze soms niet opgemerkt: trillen van een lichaamsdeel (ooglid, bovenlip, poot, oor…), een afwezige blik, een gedragsverandering, moeilijkheden bij het bewegen, enz...
Hoe behandel ik mijn hond met epilepsie?

Epilepsie kan meestal niet genezen worden, maar met een gepaste behandeling kan ze wel onder controle gehouden worden en kan de hond een kwaliteitsvol leven hebben. De behandeling bestaat uit het toedienen van voorgeschreven medicatie om de frequentie en/of de ernst van de aanval te verminderen. Sommige dieren reageren beter op de medicatie dan andere en helaas zijn sommige dieren niet genoeg geholpen met enkel de medicatie. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig op controle komt bij uw dierenarts om verschillende behandelingsmogelijkheden te analyseren.

Wat moet ik doen als mijn hond een aanval heeft?

  • Blijf kalm.
  • Voorkom dat uw hond zich bezeert door meubels te verplaatsen en scherpe randen af te dekken.
  • Laat uw hond met rust en steek niets in zijn mond, zeker uw vingers niet. Uw hond kan op zijn tong bijten waardoor deze kan bloeden, maar dit is niet erg.
  • Verminder alle prikkels in de buurt: lawaai, licht, sterke geuren…
  • Noteer de datum, tijdspanne én type aanval. Film indien mogelijk de aanval om de beelden later aan de dierenarts te kunnen tonen en zo diagnose en behandeling zo correct mogelijk te kunnen inschatten.
Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

  • Als het de eerste epileptische aanval van uw hond is.
  • Als de aanval lang duurt (status epilepticus = 5 MINUTEN): NOODGEVAL.
  • Als de hond meerdere aanvallen na elkaar heeft (= CLUSTER) en u bent niet in staat deze te doen ophouden met de door uw dierenarts voorgeschreven noodbehandeling: NOODGEVAL.