Mijn hond heeft hypothyroïdie. Wat nu?

❮ ❯
Wat is hypothyroïdie?

Hypothyroïdie of een tekort aan schildklierhormoon kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat de schildklier zelf niet genoeg hormonen produceert.

Dit kan aangeboren zijn, maar meestal ontwikkelt zich dit wanneer de hond volwassen is. Deze aandoening komt frequenter voor bij bepaalde hondenrassen.

Hoe ziet een hond met hypothyroïdie eruit?

Het metabolisme wordt vertraagd, maar niet elke hond zal alle symptomen hebben. Soms is het bijna niet zichtbaar. De symptomen ontwikkelen zich traag en worden daarom soms ten onrechte beschouwd als een normaal verouderingsproces.

  • Gewichtstoename, ondanks dat uw hond minder eet.
  • Minder actief, trager, veel slapen.
  • Droevige gelaatsuitdrukking.
  • Zwakke achterpoten.
  • Moeilijk om te ademen.
  • Diarree.
  • Vachtproblemen: dunne vacht, doffe vacht, verliezen van de ondervacht, kale plekken, schilfers.
Is hypothyroïdie een ernstige aandoening?

Indien onbehandeld kan uw hond zich (soms onopgemerkt) erg slecht voelen door deze aandoening. Voor hypothyroïdie bestaat echter een zeer effectieve behandeling die de symptomen volledig kan onderdrukken, maar de ziekte niet kan genezen. Een levenslange behandeling is bijgevolg noodzakelijk. Uw hond kan wel een lang en kwaliteitsvol leven leiden indien u het behandelingsschema correct volgt.

Hoe wordt hypothyroïdie behandeld?

Uw hond zal een specifieke behandeling op basis van schildklierhormonen krijgen en dit levenslang. Bovenstaande symptomen verbeteren binnen de 2 weken en verdwijnen na enkele maanden. Let op, was uw handen na de toediening van de medicatie.

Wanneer moet uw hond gecontroleerd worden?

Regelmatige controle bij uw dierenarts is zeker van belang. Het is aangeraden om een bloedonderzoek te laten uitvoeren 1 maand na de start van de therapie en daarna 1-2x per jaar. Wanneer u op controle komt voor bloedonderzoek, geeft u de medicatie 3 - 5 uur vooraf.