Moet mijn hond gechipt worden?

❮ ❯

Ja! Het is bij wet verplicht om uw hond te identificeren met een chip én te registreren op DogID. Dit dient ten laatste op 8 weken leeftijd te gebeuren of voordat de hond verkocht of weggegeven wordt. Enkel dierenartsen kunnen honden chippen en registreren samen met alle gegevens van de hond en de verantwoordelijke. Na registratie krijgt de verantwoordelijke een witte kaart toegestuurd. Wanneer de verantwoordelijke of het adres wijzigt, of de hond komt te overlijden, kunt u deze kaart invullen en terugsturen om dit aan te passen. U kunt als verantwoordelijke steeds zelf de gegevens online raadplegen met uw identiteitskaart op DogID.

Sinds 1/05/2021 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in werking en staan alle gegevens automatisch privaat. Het is dus erg belangrijk om DogID toestemming te geven om dit openbaar te zetten. Ook als uw hond vermist, overleden of naar het buitenland verhuist is, kunt u dit op DogID vermelden. Lukt dit niet, dan mag u ons gerust contacteren.

De identificatie gebeurt met een elektronische chip die onderhuids wordt geplaatst met een naald, meestal in de linkerkant van de nek of tussen de schouderbladen. Dit is een snelle, quasi pijnloze techniek die geen verdoving vereist. Een chip bevat een 15-cijferige code die met een chiplezer kan uitgelezen worden en werkt levenslang.

De hond krijgt zijn unieke Europees paspoort waarin alle gegevens van uw hond bewaard worden (geboortedatum, chipnummer, gegevens van de eigenaar). Dit blauwe boekje dient ook als medisch dossier waarin vaccinaties, antiparasitica, gezondheidsproblemen en andere zaken worden bijhouden. Let op, wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland is een paspoort, chip en registratie verplicht, alsook de inenting tegen hondsdolheid.