Moet mijn konijn gecastreerd/gesteriliseerd worden?

❮ ❯

Het is niet verplicht om uw konijn te castreren. Het wordt wel sterk aangeraden, zeker als u meerdere konijnen samen houdt.

Bij castratie wordt een chirurgische ingreep uitgevoerd waarbij de teelballen of de eierstokken (ovariectomie) en soms ook de baarmoeder (ovariohysterectomie) worden verwijderd. Doorgaans wordt er gesproken van castratie bij mannelijke dieren en sterilisatie bij vrouwelijke dieren, maar medisch gezien is sterilisatie het onderbreken van de zaadleider of eileider en blijven de geslachtsorganen wel aanwezig in het lichaam.

Konijnen zijn erg vruchtbare dieren en kunnen het hele jaar door nestjes krijgen. Vanaf de leeftijd van 4 à 5 maanden kunnen ze paren en een maand later een nestje hebben. Een nest bevat gemiddeld 8 jongen en na de bevalling zijn ze meteen terug vruchtbaar. Het kan dus snel erg druk worden. Houd ermee rekening dat rammelaars nog 4 à 6 weken vruchtbaar zijn na castratie.

Naast het vermijden van nestjes, biedt castratie medisch gezien ook voordelen. Het vermindert de kans op baarmoedertumoren aanzienlijk. Bij niet-gecastreerde voedsters ouder dan 4 jaar komen deze tumoren heel vaak voor. Ook schijndracht en bijhorend abnormale gedragingen zoals hyperactiviteit, dominant gedrag, nestbouw en simulatie van de geslachtsdaad worden door castratie vermeden.

Op vlak van gedrag zien we bij rammelaars én voedsters ook minder seksueel en territoriaal gedrag na castratie. Intacte konijnen kunnen door de hormonen onderling beginnen vechten, stampen, bijten… om hun territorium te verdedigen. Merk je dit gedrag op, houdt uw konijnen dan even apart. Blijft dit duren dan is castreren een goede oplossing omdat deze hormonen niet meer ontwikkelen.

Houdt wel rekening met mogelijke gewichtstoename na de operatie. Korrelvoeding hebben konijnen in theorie niet nodig. Informatieve fiches over de voeding van konijnen kunt u aan de balie verkrijgen.

Hoe gaat castratie in zijn werk?

Castratie bij konijnen is geen standaardprocedure. Konijnen zijn erg stressgevoelig en anesthesie blijft een risico. Uw konijn mag voor de operatie niet nuchter zijn. Hun darmen moeten blijven werken om darmverstopping te voorkomen. Bovendien kunnen konijnen ook niet braken, dus vasten is absoluut niet nodig en zelfs nadelig. Breng uw konijn dus met zijn favoriete eten en hooi in zijn transportbakje naar de praktijk.

Uw konijn wordt, na klinische check-up en hartauscultatie, onder anesthesie gebracht en krijgt pijnmedicatie. We houden hem/haar nauwlettend in de gaten via de monitoring en hij/zij ligt op een warmtematje om afkoelen te vermijden. We scheren de buik gedeeltelijk en ontsmetten de plaats van operatie. Bij rammelaars gaan we de teelballen verwijderen via een incisie in de huid net voor de balzak. Bij voedsters gaan we via de buikholte de eierstokken en baarmoeder verwijderen. De operatiewonde wordt meestal onderhuids gehecht. We vermijden het plaatsen van draadjes op de huid omdat konijnen vaak daaraan knagen. De draadjes lossen vanzelf op na enkele weken en zo hoeven er achteraf ook geen draadjes te worden verwijderd. Vaak wordt een pleister op de wonde gelegd om deze te beschermen.

Uw konijn wordt rustig wakker gemaakt met een anti-narcose middel en in de hospitalisatie onder een warmtelamp gelegd. Vanaf dat ze voldoende wakker zijn, krijgt hij/zij eten aangeboden om de darmen terug op gang te brengen na de anesthesie. Als alles vlot verlopen is, mag uw konijn dezelfde dag nog naar huis met een informatieve fiche over wat mag en wat niet mag na operatie. Graag plannen we een controleafspraak in 3-5 en 14 dagen na operatie om te horen hoe het gaat en om de wonde te evalueren.

Nazorg thuis

Konijnen zijn gevoelig voor stress en pijn en het is daarom belangrijk om ze een paar dagen goed in het oog te houden:

  • Let er op dat uw konijn blijft eten en stoelgang maakt. Als dit niet zo is, neem dat contact met ons op.
  • Als het mogelijk is, raden we aan om buitenkonijnen zeker 1 dag binnen te houden.
  • Controleer de wonde 1x per dag als de pleister van de wonde is. Ziet u zwelling, roodheid of vocht vanuit de wonde, neem dan contact met ons op voor een extra controle.
  • Likt of krabt uw konijn aan de wonde, dan kunnen we een kraagje of een T-shirt aandoen. Beide zijn bij Anoa te verkrijgen.
  • U kunt het strooisel vervangen door handdoeken of krantenpapier zodat de operatiewonde minder snel vuil wordt.
  • Houd uw rammelaar nog 4 à 6 weken gescheiden van voedsters. Ze zijn in deze periode nog steeds vruchtbaar!