De verzorging en voeding van fretten

❮ ❯
Levensstijl van fretten

Fretten zijn sociale en nieuwsgierige dieren. Het ene moment kunnen ze erg actief zijn terwijl ze het andere moment niet gestoord willen worden en diep slapen. Indien uw fret niet goed opgevoed is, kan hij bijten en agressief uit de hoek komen. Ze kunnen erg ondeugend zijn, objecten en voedsel stelen en verstoppen. De training van een fret kan dan ook erg veel inzet, tijd en geduld van u vragen. De fret is niet het meest ideale huisdier om met kinderen te houden.

Fretten moeten kunnen spelen en sociale interactie aangaan, ofwel met een soortgenoot, ofwel met hun baasjes. Als baasje speel je het best met een voorwerp (zoals een plumeau) om te voorkomen dat u gebeten wordt. Fretten vinden het leuk om zich bezig te houden met kartonnen dozen gevuld met bv. blaadjes, papieren zakken, oude truien, sokken… Opgelet met kleine voorwerpen. Fretten zouden alles nemen en het gevaar voor inslikken is reëel.

Volwassen fretten leven in het wild solitair, maar kunnen als huisdier toch samen worden gehouden met soortgenoten. Een groep van 3 of 4 fretten is ideaal. De fret komt in puberteit rond de leeftijd van 5-9 maanden. Om de sterke geur afkomstig van de fret en de urinemarkering te voorkomen kunnen fretten gesteriliseerd of gecastreerd worden tussen 6 en 8 maanden. Zeker voor vrouwelijke fretten is het medisch aangeraden om te steriliseren doordat de hormoonproductie hyperoestrogenisme kan veroorzaken. Het is ook mogelijk om een implantaat te laten plaatsen, in plaats van een operatie te laten uitvoeren. Let wel, dit implantaat moet om de 16 maanden vervangen worden.

Voeding

Fretten zijn strikt carnivoor. In vergelijking met honden en katten hebben zij meer eiwitten en vetten nodig. Plantaardige eiwitten en koolhydraten kunnen fretten moeilijk verteren en worden dus afgeraden. Ze houden niet van plotse dieetveranderingen. In de winter stapelen fretten veel vet op wat tot een gewichtsstijging van 20-40% kan betekenen. Dit is fysiologisch gezien heel normaal.

De voeding kan men op twee manieren aanbieden:

  • Korrels voor fretten (of kittens): opgelet met hoeveelheid koolhydraten op lange termijn.
  • Volledige prooien, zoals bevroren kuikens of muizen, of BARF: opgelet voor het risico van besmetting met bacteriën en parasieten.
Huisvesting

Fretten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Wanneer u uw fretten buiten houdt, leven ze in een natuurlijk en seizoensgebonden lichtinterval en dat maakt hen vitaler en gezonder. Als u uw fretten binnen houdt, stel ze dat niet te vaak bloot een kunstlicht. Dit kan de hormonenbalans verstoren.

Wat heeft uw fret nodig?

  • Grote kooi met minimum 1 verdiep.
  • Speelruimte + spelmateriaal (plastiek buizen, hangmat, karton, oude kledij...).
  • Verschillende slaapplaatsen.
  • Bakje dat dient als toilet.
  • Zware waterkom (tegen het omstoten).
Gezondheid

Vaak voorkomende problemen bij fretten zijn:

  • Parasieten, zoals vlooien, darmwormen en oorschurft.
  • Virussen, zoals Aleutian Disease Virus of hondsdolheid.
  • Diarree.
  • Inslikken van vreemde voorwerpen, verdrinking, brandwonden…
  • Insulinoom (insuline producerende tumor): opletten met voeding rijk aan koolhydraten
  • Hormonale stoornissen, zoals hyperoestrogenisme bij intacte vrouwtjes of bijnieraandoeningen bij vroegtijdige sterilisatie/castratie of bij fretten die aan te veel kunstlicht zijn blootgesteld.