Moet mijn fret gecastreerd/gesteriliseerd worden?

❮ ❯

Bij castratie wordt een chirurgische ingreep uitgevoerd waarbij de teelballen of de eierstokken (ovariectomie) en soms ook de baarmoeder (ovariohysterectomie) worden verwijderd. Doorgaans wordt er gesproken van castratie bij mannelijke dieren en sterilisatie bij vrouwelijke dieren, maar medisch gezien is sterilisatie het onderbreken van de zaadleider of eileider en blijven de geslachtsorganen wel aanwezig in het lichaam.

Een vrouwelijke fret noemt men een moertje; een mannelijke fret noemt men een ram. Fretten zijn geslachtsrijp op +- 6 maanden leeftijd. Moertjes worden loops in de lente. Ze produceren hierbij grote hoeveelheden hormonen en kunnen hierdoor heel erg vermageren. Zelfs schijnzwangerschap en beenmergdepressie kan in ernstige gevallen voorkomen wat kan leiden tot de dood. Deze loopsheid duurt totdat de fret gedekt is. Wanneer ze niet gedekt wordt, blijft ze hormonen produceren tot de herfst met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om uw moertje chirurgisch steriel te maken of een hormonenimplantaat toe te dienen. Wanneer u uw fret wilt castreren, kunt u dat op 8 maanden leeftijd doen, liefst voordat ze loops wordt.

Niet-gecastreerde rammen hebben een sterke geur en zijn soms moeilijker in omgang. Tijdens de bronstperiode is dit vaak nog meer uitgesproken. U kan ervoor kiezen om uw fret te castreren of een hormonenimplantaat toe te dienen.

Hoe gaat castratie in zijn werk?

Castratie van fretten houden slechts een klein risico in. Uw fret moet 6 uur voor de operatie nuchter zijn, d.w.z. niet eten en niet drinken. Door de anesthesie kunnen ze misselijk worden en overgeven. Jonge fretten mogen tot 2 uur voor de operatie eten, drinken mogen ze altijd.

Uw fret wordt, na klinische check-up en hartauscultatie, onder anesthesie gebracht en krijgt pijnmedicatie. We houden hem/haar nauwlettend in de gaten via de monitoring en hij/zij ligt op een warmtematje om afkoelen te vermijden.

Bij rammen epileren we de balzak om irritatie door het scheren te voorkomen. Vervolgens ontsmetten we en worden de teelballen verwijderd via een incisie in de huid. De operatiewonde is erg klein en hoeft niet met hechtingen te worden gesloten. Bij moertjes scheren we de buik gedeeltelijk. Deze plek wordt ontsmet en via een incisie in de buikholte worden de eierstokken en baarmoeder verwijderd. De operatiewonde wordt meestal onderhuids gehecht. De draadjes lossen vanzelf op na enkele weken en zo hoeven er achteraf geen draadjes te worden verwijderd.

Uw fret mag dezelfde dag nog terug naar huis als alles vlot verlopen is. Graag plannen we nog een controleafspraak in na 3 à 5 dagen om te horen hoe het gaat en om de wonde te evalueren.

Operaties voeren we het liefst ‘s morgens uit. Uw fret zal dan zeker goed wakker en voldoende hersteld zijn van de anesthesie vooraleer hij in de namiddag naar huis mag. U krijgt een brief mee met informatie over wat mag en niet mag na operatie. Een laatste controle wordt ingepland 10 à 15 dagen na operatie ter nazicht van de wonde. Beide controles zijn inbegrepen in de prijs van operatie.

Nazorg thuis

Controleer de wonde dagelijks en houd uw fret in de gaten dat ze niet aan de wonde likt of krabt. Ziet u zwelling, roodheid of vocht vanuit de wonde, neem dan contact met ons op voor een extra controle. Het is mogelijk om uw fret een kraag aan te doen om te voorkomen dat hij/zij aan de wonde komt. Dit kunt u in ons centrum verkrijgen.

Na castratie kan uw fret nog een paar dagen moe zijn en minder eetlust hebben. Dit is normaal, u hoeft zich geen zorgen te maken.

Enkele weken na castratie zal de stofwisseling van uw fret afnemen, d.w.z. dat hij minder energie verbruikt en dus nodig heeft om te leven. Uw fret kan ook rustiger door het leven gaan, al is dit niet altijd zo. De eetlust zal vaak wel dezelfde zijn of zelfs hoger. Dit kan zorgen voor gewichtstoename bij uw fret als u niet oplet. Dezelfde voeding in dezelfde hoeveelheid blijven geven kan al tot overgewicht leiden. Overgewicht voorkomen is gemakkelijker dan gewicht verliezen.